DÜNYA GÖNÜLLÜLER GÜNÜ KUTLU OLSUN!

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1985 yılında, gönüllü çalışmaları ve faydalarını dünya çapında duyurmak ve gönüllü programlara katılımı arttırmak amacıyla '5 Aralık' tarihinin her yıl Dünya Gönüllüler Günü olarak kutlanmasına karar vermiştir. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 123 ülkede 5 Aralık, Dünya Gönüllüler Günü olarak kutlanmaktadır. Gönüllü hizmetleri daha da yaygınlaştırmak ve tanıtmak için; BM Genel Kurulunun 2001 yılını, Dünya Gönüllüler Yılı olarak ilan etmesiyle birlikte, bu konuda yapılan çalışmalar ve hazırlıklar da daha fazla önem ve hız kazanmıştır.

Bu doğrultuda, Gençlik ve Spor Bakanlığı’ nın girişimi olan  ‘Sen de Gönül Ver!’ sloganıyla ülkemize bir gönüllülük kültürü oluşturmak amacıyla 2015 yılında hizmete başlayan ‘Genç Gönüllüler’ platformu, gönüllülük alanında yapılan bir gençlik projesidir. Eğitim, spor, çevre, kültür ve turizm, sağlık ve sosyal hizmetler, afet ve acil durum kategorileri altıda gönüllü olmak isteyenlerle ve gönüllü arayan kuruluşları bir araya getiriyor. 

2019 GÖNÜLLÜLÜK YILI

Hayatımızın her alanında kültür, sanat ve sosyal ilişkilerde bu kadar gönüllü bir millet bence yok.’ diyen Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, 2019 yılını ‘Gönüllülük Yılı’ olarak ilan etti.

Genç gönüllülerimiz; gönüllü öğretmenlik, fidan dikme, çevre temizliği, hasta ve yaşlı ziyaretleri, okul boyama,yardım kampanyası gibi yüzlerce gönüllülük faaliyetinin ve pek çok eğitim programının içinde yer alarak hiçbir karşılık beklemeden sadece topluma faydalı olmak arzusuyla katıldıkları gönüllü faaliyetler yoluyla, almadan vermenin zevkine vararak kendilerini toplumun etkin bir parçası olarak görüyorlar.

Gönüllülük faaliyetlerinde spor gönüllülüğünün de yaygınlaşması ve gönüllülerin spor organizasyonlarında görünürlüklerinin arttırılması adına Gençlik ve Spor Bakanlığı pek çok adım atmış ve çalışmalara başlamıştır.

Okullarımızda ve üniversitelerimizde gönüllülüğü artırmak, desteklemek, bilinirliğini ve kabulünü sağlamak için çeşitli eğitimler vermek amacıyla ‘Sen de gönül ver!’ sloganıyla ülkede bir gönüllülük kültürü oluşturmak amacıyla hayata geçirilen faaliyetlere bir yenisi daha eklendi. Öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin gönüllülük faaliyetlerine katılımını arttırması amacıyla Gençlik ve Spor Bakanlığı ile YÖK arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokol çerçevesinde lisans ve ön lisans öğrencileri ortak dersler altında seçebileceği “Gönüllülük Çalışmaları” adında yeni bir ders eklendi.

STK’larla da uyum içinde çalışılıp gönüllülük temalı projelerde destek çağrısında bulunuldu.

Yine 2020 Çağrı Programı kapsamında sivil toplum örgütlerinin projelerine verilecek 35 milyon liralık desteğin 15 milyon lirası, "Gönüllülük çalışmalarında sosyal yardımı önceleyen projeler, 65 yaş üzerine yönelik gönüllülük çalışmaları", "Kişisel gelişim ve kişiler arası iletişim becerilerini artırmaya yönelik eğitimler" ve "Spor kültürünün yaygınlaştırılması, sporda altyapının geliştirilmesi, geleneksel sporlar" başlıklarında verilecek olup, "Gönüllülük", "Kişisel Gelişim", "Fiziksel Aktivite, Egzersiz ve Spor", "Kitap Kahve Projeleri", "Kültür ve Sanat", "Yenilikçi Fikirler", "Çevre" ve "Hayvanların Korunması" alanlarında sunulacak projelere 25 bin ile 350 bin lira arasında mali destek sağlanacağını söyleyen Bakan Kasapoğlu, gönüllülük bilincini gençlere aktarmak ve gönüllü çalışmalarının yaygınlaştırılmasının hedeflendiği programda Genç Gönüllüler Platformu’ nun bir kez daha önemini vurgulamıştır.

 

 

ÇANAKKALE GENÇLİK MERKEZİ GÖNÜLLÜLÜK FAALİYETLERİ

Bu kapsamda Çanakkale Gençlik Merkezi olarak;

İhtiyaç sahiplerine destek amaçlı kampanyalar, kıyafet toplama kampanyası, örgü kampanyası, depremzedelere battaniye-yastık yardımı, köy okullarına kitap-kırtasiye ve spor malzemesi yardımı, kütüphanesi olmayan köy okullarına kütüphane oluşturma…

Sokak hayvanları için barınak yapımı ve dağıtımı, barınak ziyaretleri ve mama dağıtımı…

Çevre temizliği, geri dönüşüm projeleri, fidan dikimi…

Maske ve siperlik yapımı ve dağıtımı

Yaşlı ziyaretleri ve huzurevi ziyaretleri… gibi yüzlerce faaliyete gönül veren Gençlik liderlerimiz ve gönüllü gençlerimizle, gönüllülük bilincini her zaman yaşatacak daha nice projeler üreteceğiz.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bünyesinde sosyal fayda üretmek, insanlığın ortak değerlerine katkı sunmak amacıyla; Çanakkale Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü olarak gönüllülüğün tanıtılması, yaygınlaştırılması, desteklenmesi ve teşvik edilmesi amacıyla gençleri yaşadıkları topluma karşı daha sorumlu olmaya, gönüllü olmaya yönlendirmek için yaptığımız tüm çalışmalar, faaliyetler, projeler kapsamında bizi yalnız bırakmayan gönüllülerimize sadece bu gün değil her gün teşekkür eder, günlerini kutlarız.

Geçmiş yıllarda Gençlik Merkezlerimizde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen gönüllülük faaliyetlerine bu sene Covid-19 sebebiyle ara verilmiş olsa da en kısa zamanda gönüllülerimizle buluşacağız.

Bir kalbe dokunan, emeğini ve sevgisini esirgemeyen bütün gönüllülerimize gönülden teşekkür ederiz.